Naxcivan

Merhaba değerli Kumru Edebiyat okuyucuları, değerli Türk kardeşlerim. Ben Zeyneb Nahçıvanlı şair , yazar, Kültür evi müdürü . Siz degerli okurlara Türk dünyasına açılan kapı Nahçıvanı tanıtmak istiyorum.
Azerbaycanin çok köklü tarihi olan Nahçıvandan Bahs edeceyim sizlere.

Her karışı tarih kokan her köşesi zengin kültürüyle süslenmiş olan Nahçıvan 5000 bin yıllık bir tarihi var.Siz degerli okurlara ilk tanitmak istediyimiz “Mömüne Hatun” Türbesi.

Orta Asya geleneklerini İslami bir Anlayişa sentezleyen bir mimari yapıdır.(1) İldenizler döneminin mimarisinin en görkemli eseridir.

Nahçıvan Nehrine hakim bir yerde, geniş bir platform üzerinde bulunur. Atabekliğın kurucusu Şemseddin İldenizin karısı Mümine Hatun için oğlu Kızıl-Arslan tarafından 1186′ da yaptırılmıştır.
Mimari Acemi Bin Ebubekir’ dir.

(1) İldenizler döneminin mimarisinin en görkemli eseridir.
İçten silindirik dıştan ön köşeli bir yapı olan kümbet, tamamen tuğladan inşa edilmiştir.
Etrafını çevreleyen kuşatma duvarı ve çifte minerali taç kapısı yıkılmiş, günümüze gelememiştir. Dış sütunlarına ” Yasin suresi ” nakş edilmiş olan yapı açık mavi ve ya firuze çiniler ile süslenmiştir. Bu yapıda ilk kez bütün yüzeylere yayılan çini süsleme görülmektedir. Yıldız motifleri ve sekiz genlerin ortasında bitgisel motiflerle zenginleştirilmiş “” Allah ” yazıları yer almaktadır. Bu yazîları bütün yüzeylerde tekrarlanmiştır. 
Tarihini koynunda koruyup saklayan Nahçıvan bu gün gururla sergilemektedir.

Zeyneb Nahçıvanli
www.kafiye.net