Fıkranın Teknolojik Formu

Çağımızda maalesef okuma oranı oldukça düşüktür. Bırakın romanı, öyküyü günlük gazeteleri bile doğru düzgün okumuyoruz. Anca ilgimizi çeken kısımlar olursa, onları da okumaya çalışıp geçiyoruz. Özellikle teknoloji çağı olan günümüzde gazete ve kitap gibi matbu yapıtlar önemini kaybetti, kaybettirildi.
Bir gazetenin ya da bir kitabın maliyeti oldukça fazladır. Lakin talep olduğunda bu maliyetler göze alınarak bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Maliyetini çıkaramadığından yazarı da kitabı da raflarda yok olan insanlar mı ararsınız yoksa gazetesini zar zor çıkartıp düşünceleriyle birlikte ekmeğe sarılanlar mı?
Günümüz insanları bu tür matbu eserlere verecekleri ücretleri gereksiz görmektedir. Doğrudur veya yanlıştır orasını zaman gösterecektir. Buna ek olarak ta Dünya’ nın sayılı gazeteleri arasında olan NewYork Times ‘ ın önümüzdeki yıllarda sadece sanal ortamdan yayın hayatına devam edeceği söylentileri de bulunmaktadır.
İnsanlarımız zamanının çoğunluğunu teknolojik aletlerle geçirmekte olduğundan tüm ilgi alanlarını da bu ortamlarda olmasını istiyorlar. Misal günlük bir gazetenin matbu olarak tirajı 200 bin seyrinde iken aynı gazetenin internet sitesi tirajı 1 milyon ve daha fazlasıdır. Buradan da anlaşılacağı gibi günümüz insanları bilgi edinme işlemini de sanal olarak yapmak istiyor. Bu hususta artan e – book yani sanal kitap sayılarını görebilirsiniz. Genel de interneti kitap özetlerinde kullanıyoruz ama demek ki az da olsa okuyan varmış.
Gelelim gazete konusuna. Günümüz insanları bahsettiğim gibi gazete okuma alışkanlığından neredeyse vazgeçtiler. Ama ilginçtir yazı okuma alışkanlıklarından vazgeçmediler. Gazete köşelerinde okumaya çalıştıkları yazarların verdiği hazı sanal ortamda bulmaya çalıştılar. Nitekim buldukları da söylenebilir. Peki nasıl oldu bu olay? İnternet üzerinden yayın yapan blog yani günce sayfaları sayesinde. Bu güncelerde Dünya’ nın herhangi bir yerinden bir insan sadece bir bilgisayar sayesinde hiçbir maliyet ödemeden bu sayfalardan fikirlerini yayabiliyorlar. Gazeteler gibi bir maliyeti yok üstüne oldukça da yararlı olanları var aralarında. Cem Özkan, Enis Özen ve Mehmet Ortaç ‘ ın blogları benim de takip ettiğim günceler arasında. Tıpkı bir gazete de köşesi olan Ahmet Altan, Can Dündar veya Tuna Kiremitçi’ den alabileceğiniz tatları farklı insanlardan da alabiliyorsunuz. Üstelik ücretsiz. Blog yazıları günümüzde oldukça önem barındırıyor. Fıkra yazarlığının teknolojik formu olan blogları takip etmek gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki de hepsini değil. Nasıl bir gazetenin veya derginin kalitesi var ise bloglarında kalitesi vardır. İşte bu hususta oldukça dikkat edilmelidir. Çünkü blogların ücretsiz olmasından dolayı önüne gelen bu güncelere başvura biliyor. Ama şu da bir gerçektir, bloglar geleceğin düşünce köşeleridir.