Tefekkur Damlasi ..

Kalem : 8 Fe lâ tutı’ıl mukezzibîn

O halde, yalanlayanlara itaat etme!

Kelime-i tevhid once reddetmekle baslar. La demeden illalah demek reddetme olmaksizin tasdik etmek tevhid akidesine aykiridir. Bundan dolayi bu ayette ve daha sonraki ayetlerde neleri reddetmemiz gerektigini Rabbimiz beyan ediyor.
Zira “LA” deyince neyi reddettigimizi “ILAHE” deyince neyi kastettigimizi ve “ILLALLAH’ deyince nasil bir Allaha yonelmemiz gerektigini bilmemiz gerekir.

Alak suresinin son ayetinden hatirlayacak olursak orda soyle diyordu : Kellâ lâ tuti’hu vescud vakterib

Sakın, sakın! Ona boyun eğme; secde et ve yaklaş!

Bu ifade kelime-i tevhidin yasamimizdaki karsiligidir. Once itaatsizlik sonra itaat.. Baska bir ifadeyle Allaha itaatsizligin basladigi noktada kula itaat biter.

Islam uslulunde vela-bera ilkesi vardir. Yakin olmak icin uzak olmak gerekir. Seytanin cekim alanindan cikilmali ki Rahmanin cekim alanina girilsin.

Her peygamber bir sivil itaatszizdir. Onun icin Ibrahimin yolunda olmak Nemruda,Musanin yolunda olmak Firavuna , Muhammedin yolunda olmak Ebu Cehile yani Islamin yolunda olmak bunlarin modern, post modern tum versiyonlarina itaatsizlikle mumkundur.

Hadiste Allah icin sevmez ve Allah icin nefret etmezseniz hakiki iman etmis olmazsiniz. Dolayisiyla ben buna soyle diyorum : Nefretiniz askinizsa siz gercek asiksiniz. Hic bir hayvan sever elinde sapan olan adami sevmez.. Masumlari seven zalimleri sevemez.. Istikameti seven dalaleti sevemez..

Dolayisiyla burda Rabbimiz muhataplarinda bir isyan ahlaki insa ediyor. Isyan ahlaki eylem felsefesi acisindan dusunuldugunde zamanin mahkumu olmanin, toplum zindani icinde kaybolmanin, konformizmin, tutuculugun ve tassubun karsisindaki ahlaki bir durustur.

Bir onceki ayette Allah resulu’nun ustun bir ahlaka sahip oldugu ifade ediliyordu. Iste bu ahlaki guzellestirmenin yolu insanda isyan ahlakini gelistirmektir. Ahlakli insan kuzu gibi olan insan degildir. Onun icin haksizliga karsi susan dilsiz seytandir Allah resulu’nin dilinde.

Sizden biri bir kötülük gördüğünde gücü yetiyorsa eliyle düzeltsin, yetmezse diliyle düzeltsin, onu da yapamazsa, kalbiyle buğz etsin. Bu, imanın en zayıf mertebesidir (Müslim, Tirmizî, Ebû Dâvûd)

Din bizi mudahil olmaya , aktif olmaya , o kuderti Sonsuza itaat etmenin yolunun isyan ahlakiyla yasadigin dunyanin kotuluklerine mudahale etmeye yani emri bil maruf icin nehyi anil munker yapmaya davet ediyor.

Ahlak’in konusu sayet sadece o toplumun ahlaki beklentileri ile sinirlandirilirsa ordan konformizm dogar. Dolayisiyla ahlaki ideallik uysal,namuslu ve efendi adam tipinden farkli olmak zorundadir. Cunki ya toplum evrensel ahlaki degerleri altust olmus bir toplumsa !
Irade hurriyetinin tam olmadigi bir cemiyette ustun bir ahlaktan bahsetmek mumkun olmaz. Evcil namuslu adam tipolojisi degil isyan ahlakina sahip kula itaatin hakikakete itaatsizligin oldugu yere kadardir diyen bas kaldirabilen bir insan tipi ideal insan tipidir.

Var olmayi cesitli dusunurler farkli sekillerde izah etmislerdir. Birincisi Descartes: “Düşünüyorum, o halde varım!” Andre Gide’e ait: “Duyumsuyorum, o halde varım!” Son örnek de Albert Camus’dendir: “Başkaldırıyorum, o halde varım !

Insan Ali Seriati’nin dort zindan teorisinde ifade ettigi gibi : a) Toplum zindanina b) Tarih zindanina c) Cografya zindanina d) Benlik zindanina yonelik bir kurtulus projesinin olmasi icin BASKALDIRMASI gerekir. 
Onun icin sadik olabilmek icin yalanlayanlari yalanlamak gereir. Sen yalan soyluyorsun diyebilmek gerekir.

Fe lâ tutı’ıl mukezzibîn : O halde, yalanlayanlara itaat etme!

Yalanlayanlara itaat etme.. Dolayisiyla Hakka itaat etmek icin batila karsi itaatsiz olman gerekir.
Onun icin musluman sivil itaatsizlik kavramini iyi bilmesi gerekir. Bir haksizlik ve adaletsizlik oldugu takdirde adalet icin bir itiraz ahlakina sahip olmasi gerekir.

Amerika ile Meksika arasindaki savasta silah sayisini azaltmak icin Amerka’nin topladigi kafa vergisini odemeyi reddedince hapse dusen Henry David Thoreau’yu ziyarete gelen arkadasi Waldo Emerson “Henry senin ne isin var icerde ? “ deyince Henry : Senin disarda ne isin var ? der.

Dolayisiyla Nemruda itaat etme ki Ibrahim olasin ! Firavuna itaat etme ki Musa olasin !

Bulundugun cagin Firavunlarina ve Nemrudlarina itaat etmemek kendilerine nimet verilenlerin yolunda olmaktir.

Bilgin Erdogan
www.kafiye.net