NLP nedir?

13/04/2011

 
NLP ile bakış açımızı değiştiriyoruz yaşadığımız durum ve olaylara karşı tutumumuz değişince tepkilerimizde değişir. 
NLP yaşamımızda üzerinde düşünmeden otomatik olarak gerçekleştirdiğimiz davranış süreçlerimizi, bilinçli hale getirmede etkin olarak kullanılan bir yöntem.
NLP’nin alt yapısını insanların çevrelerini nasıl algılayıp ne şekilde tepki gösterdikleri, nasıl iletişim kurdukları üzerine yapılan araştırmalardan yola çıkılarak başlanmıştır. 
Özellikle kendi alanlarında çok başarılı olmuş insanların stratejileri üzerine yoğunlaşmıştır. Buna MODELLEME diyoruz.
Nlp araştırmaları sonucunda geliştirilen bilgi teknik ve yöntemler insanlar arası iletişimi pekiştirmede kullanıldığı gibi hedef belirleme ve çözüm bulmada da son derece başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. 
Elde edilen her sonucun arkasında bir strateji vardır. Başarısızlık da bir sonuç olduğuna göre ardında yatan strateji bilinç düzeyinde ortaya çıkarılarak geliştirilebilir.
“Beynimizi hedeflerimiz doğrultusunda nasıl daha verimli kullanabilirim” önemli olan bu soruya cevaplar bulabilmektir.
NLP’nin tarihi 70 li yılların sonlarına dayanır. 
Prof. John Grinder ( Dil bilimci ve filolog) ile matematik mühendisi ve Gestalt Terapisti Richard Bandler bir araya gelerek Aile Terapisi, Gestalt Terapisi ve Hipnoterapi alanında başarılı sonuçlar elde eden;
Hipnoterapi dünyasının babası H. Milton ERİCSON,
Aile Terapisti Virgina Satir
Gestalt Terapisinin kurucusu Fritz  PERLS   gibi dünyaca ünlü kişileri mercek altına almışlardır. 
Bu insanlar ‘neden bu kadar başarılı sonuçlar elde edebiliyor’ sorusundan ziyade 
NASIL bu kadar başarılı sonuçlar elde ediyorlar üzerinde durularak araştırmalar bu yönde yapılıyor.
 
PACİNG Uyum
 
İlişkilerde bir kişiyle iletişimimizde başarılı olursak deriz ki – bana ayak uydurdu. 
Tabi en tehlikelisi ilişkinin başında ben onu nasılsa değiştiririm bana ayak uydurur işte bu tuzağa düşmemek ilişkinin gelişimi açısından çok önemli bir konu.
 Mesela; bir yolculuk esnasında, bir cafe de, hastanede, alışveriş yaparken birileriyle karşılaşıp merhabalaşır ve sohbet etmeye başlarız.
İçimizden deriz ki- ne kadar sıcak, ne kadar iyi bir insan sanki yıllardır tanıyoruz gibi gelir bize. 
Bunun nedeni işte bu sözsüz ve sözlü iletişim ve dahası bu konularda uyum sağladığımız, aynı dili konuştuğumuzu söyleyebiliriz.
Kişilerin hobileri, ilgi alanları bu iletişimi güçlendirmede etkili olacaktır.
Bazen sadece dinlemek yıllardır emek verdiğiniz bir dostluğu, evliliği, beraberliği devam ettirebilir ya da bitirebilir. Hiç birimiz aslında bitirmek için değil devam ettirmek için mücadele veririz. Yeter ki bize hoşgörüyle yaklaşılsın. 
Birbirimizi kırıp incitmeden önce soralım. Sorun nedir? Diye. Tabi ne dediğimiz değil nasıl dediğimizde kuşkusuz önemlidir. Bağırıp kızarak sorun nedir demekle sakin ve ılıman sormak başka başka sonuçlara yol açar. 
NLP bakış tarzımızı değiştiriyor. Aslında yaşadığımız olaylar aynı. Enerjinizi etrafınızdaki insanları değiştirmek yerine onları anlayıp, dinleyip, sevgiyle yaklaşırsanız zaten hayat size gülümseyen yönünü gösterecektir.

Belgin Turan SATICI
www.kafiye.net