İki Dost

Hekaye.

İki dost seyahete çıxır.Onlardan biri eline keçen qiymetli ne varsa,özü ile götürür.Çantanın ağırlığından beli ikiqat olur.
Diger dost ise çantasına yalnız su ve çörek qoyur.
Dostlar yollarına davam edirler.
Birinci dost çantasının ağırlıgından eziyyet çekir,getdikce tengnefes olur,rengi,halı deyişmeye başlayır.O biri dost ise yolboyu sudan içir,çörekden yeyir,çantası yüngülleşdikce yolu daha rahat gedir.
Onlar hündür bir çepere rast gelirler.Birinci dost ağır yükle onu aşmaq mecbiriyyetinde qaldıqda,ikinci dost onu çox rahat def edib,çeperin o terefine tullanır.
Birinci dost yükünü bir qeder yüngülleşdirmeli olur.Çantasındakı varidatın bir hissesini boşaldır.
Xeyli getdikden sonra onlar iri,ezemetli bir dağa rast gelirler.Yollarına davam etmek üçün bu dağı da def etmeli olurlar.Birinci dost bir ağır yüküne,bir de dağa baxır.Bu yükle dağı aşmağın mümkünsüzlüyünü anlayır.Derinden ah çekib,yükünü çiyninden salır.Dağın eteyinde bir terefe qoyur.Özünde bir yüngüllük,rahatlıq hiss edir.
Dostuna qoşulub yoluna davam edir.
Bunu gören ikinci dost gülümseyib elini onun çiynine qoyur:
-Görürsenmi dostum,-deyir,-yükü yüngül olan kes nece rahat olur?
–Men o varidatı ömrüm boyu eziyyet çekib yığmışdım,-dost etiraz edir.
-Doğrudur.Ehhh….eziz dostum,heyat budur.Ömür boyu çiynine ne qeder çox yük götürsen,irelilemeyin bir o qeder ağır olacaq,nefesin tengiyecek,veziyyetin çetinleşecek.O yük sene hemişe mane olacaq.Bu dünyadan köç edende ise yükünü burda qoyub getmeli olacaqsan.İndi de görüm,bir yükü ki,burda qoyub getmek mecburiyyetndesen,illerle elleşib-vuruşub, çapalayıb onu elde etmeye,sonra da çiynine alıb daşımağa deyermi?
Yükümüzü yüngül edib,rahat yaşaya bilmerikmi?

GÖVHER RÜSTEMLİ 22.05.19.
www.kafiye.net