Ata Yurdundan Sona Doğru:Taşknet

Yolculuğumuzun son bölümünü Taşkentle bitiriyoruz.

…….
Akşam yemeği yiyip konakladıktan sonra sabah Taşkent’e geldik.Emir Timur Meydanını gezdik.Bağımsızlık meydanını gezdik. Kadınlar harıl harıl bahçe düzenlemesi yapıyorlar. Yollar caddeler geniş tertemiz. Ressamlar sokağına geldik.Bazı ressamlar Türk dizilerinde oynayan sanatçıları resmetmişler. Eski eşyalar, fotoğraf makineler satılıyor. Nasrettin Hoca heykelcikleri satılıyor.Buradan Barak Han Medresesine geldik Muyi Mubarek Cami’sinde Hz Osman’ın mübarek kanının bulunduğu Kuran’ı Kerim nüshası bulunuyor. Ayrıca bu medresede 80 bin orjinal eser bulunuyor.

Hz Osman’ın suikast sırasında bu Kuran’ı Kerîm okuduğu düşünülüyor. Hz Osman Kuran nüshasının ikincisi Topkapı Sarayı’nda 3. Kahire’de 4. Ingiltere’de bulunuyor. Ancak buradakinin en eski nüsha olduğu düşünülüyor. Ceylan derisinden kufi hatla yazılmış. Barak Han ve Muyi Medreselerinin arasında Tilla Seyh Cami Mirza Ahmet tarafindan erkekler için yaptırılmış.Hz Imam Mescidi Muyi Mubarek Medresesi arkasında yer alıyor.Cuma Mescidi olan cami 3000 kişiden fazla cemaat alıyor. Caminin yanında iki kubbe var. Ahşap,renkleri zarif.

Taşkent’te Çarşu Pazar

Farsça kavşak dört yol anlamına gelen Çarşu kelimesiyle pazarın birleşmesinden oluşan alış veriş merkezi iki katlı büyük bir kubbenin altındaki çok temiz ve düzenli pazar yeri.Alış veriş yaparken pazarlık yaparak fiyatı düşürebilirsiniz.Çeşitli baharatlar, el yapımı ürünler, yöresel kıyafetler, meyve sebze reyonları, et ve kurutulmuş et çeşitleri, safran, kuruyemiş, …

Canan Özdemir
www.kafiye.net