Ramazanda bir Islahevi hatırası

Umut üflemesidir bir fecr vakti adeta yeis karanlığını yırtarak dünyamızı aydınlatan güneş.Zira hepimizin ihtiyacı var ümitvar olmaya.Güneşin doğmasına.

İki gün önce yani Cuma günüydü. Hapishane güvenlik sorumlusundan telefon geldi. Bize bir iyilik yapar mısın? Hücrede Pedroso isimli mahkum ilaçlarını oruçlu olduğu için almıyor ve doktor alması gerektiğini söylüyor şayet almazsa ciddi sorunlar olabilir? Çünkü alması gereken psikiyatrik ilaçlar.

İftara iki saat var ve aynı gün hutbe verdiğim için damağım iyice kurumuştu. Hücreye kadar gittim. Mahkum hücrenin kapısını görünmemek için örtmüştü. Pedraso ! Pedraso! diye seslendim. Nihayet Pedraso ses verdi : “ İntihar ediyorum !” dedi. Nasıl yani? dedim. İntihar ediyorum ! dedi ağlamaklı bir sesle.

Hemen koştum ordaki gardiyanlara seslendim. Gardiyan çok ta telaş etmeden “ Onunla konuşun, ilaçlarını almıyor” dedi. Dedim özür dilerim anlamatamadım herhalde içeriyi göremiyorum, örtüyle kapatmış hücresini ve intihar edeceğini söylüyordu. Peki dedi çok istekli olmayan bir tavırla. Diğer gardiyanlara haber verdiler ve onu hücreden çıkarmak için ekip gönderdiler.

Normal şartlarda yönetmeliğe göre hiç inandırıcı olmasa da bir mahkum intihar kelimesini telafuz ettiğinde onu ciddiye almak zorunda herkes. Nihayet gardiyanlar mahkumu çıkardılar. İntihar riski olan mahkumları koydukları izole edilmiş başka bir hücreye koydular.

Hücreye bir gardiyan ile beraber girdim. Pedraso “Ben insanlara iyi oldukça insanlar bana daha kötü oluyor” dedi. İyi olmadığını artık yaşamak istemediğini söyledi. Pedraso’ya “Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır” ayetini hatırlattım.

İnsanların gribal enfeksiyon geçirebildikleri gibi psikoljik olarak da rahatsız olabileceklerini dolayısıyla hasta iken oruç tutmamaları gerektiğini Kur’an’ın da ifade ettiğini söyledim. Kendisine Kur’an okumak istediğimi söyledim.

Ben Kur’an okurken gözlerini kapatıp huşu içinde dinledi. Sonra sen hangi sureleri biliyorsun dedim: Fatiha ve Nas surelerini biliyorum dedi. Hadi sen de oku ben dinleyeyim dedim. Güzel bir şekilde Fatihayı okudu ardından ben tercümesini yaptım. Daha sonra Nas suresini ben okudum o da benim ardımdan okudu. Sonra ayetler bağlamında sohbet ettik.

Bunlar ruhuma huzur veriyor dedi Pedraso. Sonra hayatın bir anlamı olduğunu, okuduğumuz Kur’an’ın dahi hayatın bir anlamı olduğu için nazil olduğunu hatırlattım genç mahkuma. Hiç bir şey anlamsız değilse yaşadığımız zorlukların da bir anlamı var dedim. Pedraso muvakkaten de olsa acısını unuttu. Nihayet tebessüm edebiliyordu.

Kimseyi yalnız ve ilgisiz bırakmayın. Allah hiç bir kulunu israf olsun diye yaratmadı. Saçımız anlamsız değilse sancımız dahi anlamsız değil bu imtihan dünyasında?

Bilgin Erdoğan
12 MAYIS 2019
www.kafiye.net