Müdrike Gelenler

Müdrikin yanına gelenlerin ekseriyyeti ona etrafdakı nadürüstlüklerden şikayet edirdiler”Filankes rüşvetxordur,filankes oğrudur,filan adam yalançı ve riyakardır….”.
Onlari diqqetle dinleyen müdrik arı ve milçek haqqında maraqlı bir söhbet edir:
-Baxın,-deyir,milçeye diqqet edin,eger o,etirli,güllü-çiçekli bir bağçanın yanından ötse,oradakı gözelliyi ne hiss edecek,ne de duyacaq.Eger o bağın hansısa bir küncünde çirkli nese olsa,milçek bagçadakı esrarengiz güllerin yanından süretle ötüb,hemin yere qonacaq ve orada eşelenecek.Onu dayandırıb bağçadakı qızılgüller barede sual versen,o,çaşbaş qalacaq,gülün,çiçeyin ne olduğunu bilmeyecek.
Götürek hamımızın yaxşı tanıdığımız arını.Burda menzere tam ferqlidir.Eger onu natemiz,sahibsiz,çirkli bir mekanda uçmağa vadar etsen,küncde kiçik bir qabda en adi bir gül qoyulmuş olsa bele,arı çirkabın yanından saymazyana ötüb,mehz hemin çiceye qonacaq.Onu qoxlayacaq,şiresini seve-seve çekecek,onu dadlı,şirin bala çevirecek.Ondan çiçekler barede nese soruşmaq mümkün olsaydı,o, çox böyük hevesle sene bağlardakı rengareng,etirli güllerden danışardı.
İnsanlar da beledir;kimi milçek kimi yalnız natemizlikleri görür ve gece-gündüz orada eşelenir.Kimi de,arı kimi bütün çirkabların yanından etinasız ötür,yalnız gözellik axtarır.Zövq alıb,zövq vermeyi bacarır.
Hansı qism heyatı seçmek insanın öz elindedir-milçek olub çirkabda eşelenmek,yaxud arı olub gözellikler içre yaşamaq herenin öz ixtiyarındadır.

Tercüme.GÖVHER RÜSTEMOVA.28.04.19
www.kafiye.net