Yayın Kuruluşunun Adı :Kanal35 e sunduğumuz yayın istek formatımız

Programın Adı :  Kafiye’den Esintiler  (Kafiye Basın Yayın İletişim TanıtımTicaret-Hüseyin  DURMUŞ)

Programın Sunucusu :  Hüseyin  DURMUŞ /  Nur  UYGUN   (Ağırlık Hüseyin DURMUŞ)

Programın  Sponsoru:

Yayın Günü : Çarşamba ve ya perşembe

Yayın Saati:  17.00-18.00

Programın Amacı : 1-  Güzel Türkçe’mizin korunması için neler yapabiliriz? Bazı yazarların ve bazı basın kuruluşlarının özellikle dilimizdeki sözcükler üzerinde oynayarak kuşaklar arası iletişim kopukluğuna ve kavram kargaşasına neden olunmaktadır. Bu nedenle güzel türkçemiz için neler yapmalıyız?
                                  2-  Hergün dejenereye uğrayan ve gittikçe yozlaşmaya yüz tutan Türkçe’nin korunması.
                                 3-   Öğrencilerin ve yetişkinlerin okuma alışkanlığı kazanmasını sağlamak. Öğrencilerin ve halkımızın günlük yaşamda okuma alışkanlığı kazanmasında nasıl bir yöntem uygulanabilir?
                                 4-  Öğrencilerin ve halkın Türkçe sözcükleri doğru kullanması konusunda alışkanlık kazandırma.
                                5-  Türkdili dışarıdan müdahale kabul etmez. Bunedenle yaşayan ve halkın kullanmış olduğu sözcükleri Türkçe sözcüğe çevireceğiz diyerek dilde sadeleşmeye gidilemez. Bu nedenle Türkçe dışarıdan müdahale kabul etmediğine göre yeni sözcükleri halka sunmalı mıyız? Yeni sözcük üretelim derken sıkıntılar yaşanır mı?
                               6-  Türk diline yıllar önce yerleşmiş olan sözcüklerin yeni sözcükler ile değiştirilmesi kuşaklar arası anlaşmazlıklara ve iletişim eksikliğine neden olmaz mı? İletişim eksikliğini gidermek için neler yapılabilir? 
                              7-   Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözcük üreteceğiz diyerek dilde sıkıntı yaratıyor mu? Kuşaklar ve nesiller arasındaki dilde anlaşmazlığa neden oluyor mu?
                             8-   Türkçemizde noktalama işaretlerinin kullanımı doğru mu? Yazılarımızda noktalama işaretlerini kaldırmak, kullanmamak dilimize zarar verir mi? Kuşaklar arasındaki anlaşmazlıklara neden olabilir mi?
                             9-  Özellikle şiirlerin yazımında son zamanlarda noktalama işaretlerinin kullanılmaması anlama ve kavramaya olumsuz etki eder  mi? Özel isimlerde büyük harf kullanılmaması  anlam kargaşasına neden olabilir mi?   
                           10-  Günlük mesajlaşma ve yazılımlarda neredeyse sesli harfleri unutur olduk. Bu durumun önünene nasıl geçebeiliriz?
                           11-  Genç nesilİ oluşturan öğrencilerimizin;okuma, yazma ve yaratıcılıklar konusunda neler  yapmaları gerekiyor? Öğrencilerimizin okumamaları onlarda neler kaybettirmektedir?
                           12-  İstiklal Marşımız sadeleştirilmeli mi? Yaşayan dil korunması gerektiği halde sık sık yapılan dış müdahaleler ve Türkçe sözcük üreteceiz düşüncesiyle istiklal marşımızın yazılışından bu güne yüz yıl geçmemesine karşın şuan yaşayan orta ve genç kuşak marşımızın anlaşılmasında neden zorluklar yaşıyor?
                           13-  Önemli şair ve yazarlarımızın bazıları şiirlerinde noktalama işaretlerini kaldırma çalışmaları, büyük harf ve küçük harf olayını uygulamada ısrarla neden küçük harf kullanıyorlar?
                           14-  Milli Eğitim Bakanlığımız yaşayan Türkçemizin korunmasında ne gibi çalışmalar yapmaktadır?       
                          15-  İşyerlerinin Türkçe isim ile açılmasına yönelik Ticaret Kanunu neden işletilmiyor?
                          16- TV dizileri, yarışma programları ve güncel programlarda güzel Türkçenin kullanılması için yaptırımlar olamaz mı?

Program Akışları: 

  1. Haftada bir gün ve 50 dakikalık zaman dilimi içerisinde belirlenen amaçlar, haftalara bölünerek işlenecek ve örneklendirmeler yapılacaktır.  Ayrıca programlara yazar, şair, ünüversitelerden öğretim görevlileri, ilgili bakanlık ve kuruluşlardan da yetkililer programlara davet edilerek anlatımlar tartışılma durumunda da olacaktır. Gerekirse dinleyici görüşleri programa canlı ve ya sadece sorular olarak alınarak konuşmacıların düşüncelerine de yer verilecektir.
  2. Her yayın başlangıcı öncesinde 3-5 dakika arasında dışarıda yapılmış olan araştırmalar, sorular ve cevapları verilecek ve bu vetere aynı zamanda günün işlenecek konusu olacaktır. Vetereye yönelik davetlilere de sorulacaktır.
  3. Program yayını içerisinde ayrıca genç nesil dediğimiz öğrencilerde programa davet edilecek ve onlarla da konuşmalar  yapılarak; Türkçeyi yazılarında ve günlük yaşamda nasıl kullandıkları sorulacaktır. Ellerinde kendi yazdıkları şiir, denemelerden örnekler de okumaları sağlanarak çalışmalarının tanıtımı yapılacaktır.

 

16.01.2012

Hüseyin  DURMUŞ
Emekli Edebiyat Öğretmeni
Yazar ve Şair