SABIR

Hasan,dur durak bilmez uçarı bir çocuktu.Gideceği her yere koşarak gider gelirdi.Çok da sabırsızdı.
Saçları,hatta kaşları bile sapsarıydı.O küçücük yaşında lakap almıştı.Herkes ona Limon diyordu.Babaannesi limon kafa diyordu.Babaanne neler neler öğretti de, ne yaptı etti,Limon’a sabırlı olmayı öğretemedi.


Yaz tatilinde bütün çocuklar hayvan güderler.Öğlenleri,birlikte torba açarlar,yemeği ortak yerlerdi.Kaynağa yakın bir yerde sofra kurarlar ki;suya yakın olsun.Suyu genelde en küçük olan alır kaynaktan.

O gün de öyle oldu.En küçükleri Limon du.Koştura koştura gitti kaynağa.Kaynak,
çalılıkların,fındık filizlerinin birlikte oluşturduğu,tünelimsi bir patikanın sonundaydı.Kaynağa varabilmek için eğilerek gitmek gerekir,su alabilmek için de çömelmek gerekirdi.
Limon çömeldi,şişeleri doldurmaya başladı.Tam o sırada gözü sağ üstteki çalılara takıldı.Yarım metre uzağında,bir engerek dikkat kesilmiş kendisini seyrediyordu.Limon’un kanı dondu birden.
Artık hiç hareket edemiyordu.En ufak bir hareketi,ömrünün son hareketi olabilirdi.Öylece dakikalarca bekledi.


Diğer çocuklar,Limon gecikince bir aksilik olduğunu anladı.En büyüklerinden bir kaç çocuk,koşa koşa kaynağa gitti.Limon’a seslendi.Tünelden ilerlediler.Limon sessizce:
—Sakın gelmeyin engerek var başımın üzerindeki dalda, dedi.
Çocuklar çaresizdi.Ne yapacaklardı ki böyle bir durumda.En ufak bir dikkatsizlik,Limonun hayatına mal olabilirdi.


Limonun bir de oğlağı vardı,çocuklar ona da portakal ismini vermişlerdi.Turuncuydu oğlak.İkiz doğmuştu.Komşuları Ahmet aga,Limon’a vermişti oğlağı,bakıp büyütsün diye.
Çocuklar koşa koşa kaynağa giderken,o da gitti arkalarından.Limon’u görünce;hemen yanına gitmek istedi.Ama diğer çocuklar engelliyordu onu.O da arkadan bir yolunu bulup,Kaynağın arkasındaki yükseltiden,kaynağa,oradan da,Limon’un kucağına atlayıverdi.Engerek bu hengamede,limonun ayakların arasından sıyrıldı gitti.


Bütün bu kritik zamanlarda,Limon önemli bir sabır örneği sergiledi.
Kimsenin sabrı öğretemediği Limon’a,bir engerek sabrı öğretmişti.
Ülkece öyle zamanlardan geçiyoruz ki;Bir yılan sürüsü bize sabırlı olmayı öğretiyor.Ya sabır ey halkım,ya sabır.

Soner ASLAN
www.kafiye.net