Xatire Hekayesi. 

 
Teatri cox sevirem. Bunu her kes bilir; qohum, qonşu, dost, taniş. Her zaman teatr tamaşa haqqinda fikirlerimi yazardim. Aktyolari cox sevdiyim ücün onlara canli tamaşa etmek cox zevq verirdi. Bezileri ile cox yaxin dost olmuşdu. Teesuratimi onlar ile bölüşmek isteyirdim.

Teatr menim hayatimin en maraqli sahesi olaraq qalirdi. Bir gün bir aktyor ile taniş olub onun ile semimi söhbet eledim. Tamaşalarina devet etmeyini rica etdim. Sağ olsun meni unutmurdu. Yaxşi aktyor olan kimi yaxşi tamaşacida var. Neise kecirem başqa söhbete kicik bir xayireye.

O aktyor meni görende meslehet verdiki sacini kesdir. Yaman sac qiranlarin var. Düzü ehemiyyet vermek istemedim. Fikirleşdimki neye axi kesim men saclarimi cox beyenirem. Sonra bir daha görende yene eyni şeyi dedi: Sacini kesdir yoxsa men tutub keseceyem. Gülümsedim. Tamam dedim. Sonra düşundumki, belke o daha zövqlidir. Mene neyin yaraşib yaraşmadigini bilir. Sehnede olur cox şey görüb. Onu bu sefer dinleyib sacimi kesdirdim ve hemen gün teatra gedib onun tamaşasinda önde oturdum. O meni görmüşdu amma belli etmedi. Tamaşada aktyorlar cox idi. Cox maraqli tamaşa idi hemde görmemişdim.

Aktyorlardan birine el caldim. Amma perestişkari olduğum aktyora el calmadim. Tamaşa bitdi. Eve gelmek isteyirdimki.,o mene zeng vurdu. :Hardasan getme meni gözle, indi cixiram. Onu gözledim cox cekmedi geldi. Salam verdi halimi soruşdu sonrada yaxşi eledin sacini kesdirdin.dedi. Sonra bir az tamaşadan soruşdu nece idi xoşuna geldimi. Cox beyendim dedim. Sizin obrazinizida ferqli gördüm. Onu teriflemeye başlamişdimki, bu sefer başqa sual geldi onun terefinden. Filan aktyoru beyenirsenmi? Beli onu da beyenirem dedim. Lap yaxşi. Sen bilirsenki onun ifa etdiyi senin el cardigin meqamda aktyor rolunu ezberden yox üzunden oxuyurdu. Bunu hiss etmemişdim. Bir az aramizda anlaşilmamazliq oldu. Yol boyu cox esebleşdi. Onu bele görmemişdim. Cox esebi idi. Ne deyeceyimi bilmirdim. Kime haqq verim özümemi onami. Meni her terefli senet baximindan anlatdi. Sagollaşib eve döndüm.

Cox fikirleşdim. Sabahi gün ona zeng vurub dedim: Sene haqq verirem. Yaxşini pisden ayirmaği öyrenmeliyem. Bir daha yanlişliğa yol vermerem. Indi daha diqqetle baxiram. Kimsenin haqqini düzgün vermek lazimdi. Gelin bir birimize dogru düzgün haqq verek. Haqqimiz haqqinizi halal edek.

Ojala Dulce. 
Sevda Cingiz. Baki 
10 12 2016
www.kafiye.net