EDEBİ MEKTUP ÖRNEĞİ

Saygıdeğer okuruma;
Bana yaklaşık iki buçuk hafta önce bir mektup yollamıştınız. Dergideki işlerimin yoğunluğundan ötürü mektubunuza ancak cevap verebiliyorum.

Dergimizin temmuz sayısına bir şiir yollanmıştınız ve şiiriniz amatör şairlerimiz köşesinde yayınlanmıştı. Bildiğiniz üzere yayınlanan şiirler amatör olduğu için yazarlarına eksik yönlerini belirleyip gönderiyoruz. Böylece genç yeteneklerimizin kendilerini geliştirme imkânı sağlıyoruz. Siz benden ayrıntılı bir analiz yapmamı istemişsiniz. Mektubunuzda, mektubun başından da dediğim gibi yoğunluk nedeniyle analizi geç tamamlayabildim.

Şiiriniz lirik tarzda yazılmış bir şiirdir. Bu anlamda biraz eksiklikleri vardı. Bu tarz şiirlerde akıldan çok duygular ön planda olmalıdır. İçten gelen heyecanlar coşkulu bir dille anlatılır. Şiirinizde coşkulu anlatımı tam anlamıyla yakalayamamışsınız. Duygularınızı coşkulu bir anlatımla dile getirmelisiniz.

Bir diğer konuda şu ki; şiiri şiir yapan en önemli özellik imgelerdir. İmge kullanma beceriniz iyi ve daha da gelişebilir. Bu bağlamda daha yaratıcı, daha estetik imgeler kullanmaya gayret ediniz. Ayrıca şiirlerinizde söz sanatlarını da yer verebilirsiniz.

Söz sanatlarıyla şiiriniz anlamca zenginleşir ve daha ahenkli bir hal alır. Ahenk demişken şiirlerinizde kullandığınız ahenk unsurları da şiiriniz daha estetik hale getirecektir. Unutmayınız ki yapılan her sanat eserinde mutlaka estetik kaygı güdülmüştür. Siz de şiirlerinizde bu kaygıyı taşıyarak yazmalısınız.

Lirik şiir alanında başarılı olabilmeniz açısından bu tarzda şiir yazan şairlerimizi okumanızı tavsiye ederim. Ahmet Haşim, Yahya Kemal Beyatlı, Atilla İlhan lirik tarzda şiir yazan şairlerimiz arasındadır.

Bu konuda size söyleyebileceklerim şimdilik bu kadar. Şiir alanında yeteneğiniz olduğunu ve geliştirebilecek güçte olduğunuza inanıyorum. Şiirlerinizi dergimize yollamaya devam edin. Bu yolda size başarılar, kaleminize güç diliyorum.
Sedef ESKİT
www.kafiye.net