NEDEN KAFİYE?

“Kafiye” edebiyat terimi olarak; mısra sonlarındaki ses benzerliklerine denir. Oluşumunun Türklerin sözlü Türk edebiyatı döneminden başlayıp günümüze kadar gelen, Türk halk edebiyatında şiir yazan ozanların üzerinde önemle durduğu bir uyumluluk, akıcılık olayıdır.
Başlangıcından günümüze ozanlarımızın yazdıkları tüm şiirlerde göze olduğu gibi kulağa da uyum sağlayan kafiye; aynı zamanda halkımızın da kabul etmiş olduğu günlük yaşam tarzının bir şiir gibi uyum sağlayan yaşam biçimidir. Anadolu şiiri Anadolu halkının yaşam biçimini yansıtan bir yaşam tarzı olduğu için; halkın kendisinin kabul etmeyeceği ne bir yaşam tarzını, ne de kabul etmeyeceği bir şiiri de kendi yaşam tarzı içerisine almaz.
Bu dergiye “kafiye” dedik. Çünkü bu dergide Anadolu insanın yaşamını da bulacaksınız. Anadolu insanının doğa ile uyumunu; doğa ile mücadelesini şiirlerde, öykülerde, türkülerde, fıkralarda bulacaksınız. Bu sayfa Anadolu insanının yaşam tarzı ve biçimi olarak karşınıza çıkacak.
Bu dergide ayrıca insanların sorunlarına yer verilerek çözüm yolları araştırılacak Bu sayfada öğrenci-veli-öğretmen ilişkilerine, sorunların çözümlerine yönelik uygulamalar göreceksiniz. Bu sayfada kendinizi görecek ve aynı zamanda çözüm yollarını da beraber bulacağız.
İnsan yaşamının uyumunu şiirle birleştireceğiz, kafiye ile takviye yapacağız. Ancak şunu asla unutmayacağız ki; yaşam bir uyumdur, doğa ile uyumudur, insanın kendisi ile barışık olmasıdır, çevresi ile uyumudur. Kafiye Dergisi’nin kardeş kuruluşu dediğimiz internet üzerinden erişim sayfaları vardır. Aslında internet üzerindeki erişimin yanı sıra, www.kafiye.net radyosunu da kısa zaman önce internet erişimcisi dostlarımızın dinletisine sunduk. 24 saat kesintisiz yayın akışımız ile dinleyicilerimize edebiyat sayfamızdaki; şiir, öykü, makale, deneme, mektup, masal türündeki yazılardan okunmaktadır. Yayın akışlarımız içerisinde canlı yayınlarımızla siz dinleyicilerimizle sohbet etmenin ayrı bir mutluluğunu da yaşıyoruz sizlerle.
Bizler bu dergiyi tamamen amatör bir ekiple üç aydır hazırlamaya çalıştık. Sonunda siz okurlarımızın beğenisine sunduk. Umarım Kafiye Dergimizi incelerken beğeniniz olur. Bizleri eleştirmenizi isteyeceğiz. Beğenilerinizi dostlarınıza, beğenmediğiniz yönlerini de iletişim adresinden bizlere iletirseniz çok seviniriz sevgili okurlarımız.
Bu dergiye sizlerde katılabilirsiniz. Sizlerin seslerini de bu sayfada başkalarına duyurmak bizim için bir onur ve gurur olacaktır. Eleştirilerinizi, olumlu veya olumsuz her türlü görüşlerinizi almak istiyoruz. Sizlerin bize tutacağı ışık çalışmalarımıza büyük bir azim ve şevk verecektir.
Sonsuz selam ve hürmetlerimizle.

01-06-2011
Hüseyin DURMUŞ