Bir Tefekkür Damlası

Şu halde eğer inkar/nankörlük ederseniz, yeni doğan bebeleri ak saçlı ihtiyarlara döndüren o gün nasıl korunacaksınız?( Müzzemmil: 17 )

Burda malum ki çocuk misali veriliyor ve çocukların saçlarının ak olacağı mecazi ile cümle kuvvetlendiriliyor.. saç beyazlaması insanın çok düşünmesi ve endişelenmesiyle olur..Örneğin Allah resulü (sav) Benim saçımı Hud suresi ağırttı der..

Sorumluluk ve dehşet tabloları insanların saçlarını ağırtır.. Ancak çocuklarda bu görülmez zira çocuklar endişelenmezler.. Çocuklar ani yaşarlar.. Yarını dahi düşünmezler.. Ama o gün öyle dehşetli birgündür ki o civil cıvıl çocukların dahi endişlenip istikbal kaygısından saçları ak olacaktır..

Öyleyse en nankörler ! Nasıl koruyacaksınız o günden kendinizi !
Ey kulluklarını tehir edenler ! Ey Rabbin ahkamı karşısında lakayt ve cıvık kalanlar ! “Yeni doğan bebeleri ak saçlı ihtiyarlara döndüren o gün nasıl korunacaksınız?”

Ey Firavun gibi yaşayanlar ! Ey kutsalı kullanarak iktidarlarını besleyenler! Ey Hakikati israf edenler ! Ey konuştukları kürsülerden hurafe ve şirk kuşanlar ! “Yeni doğan bebeleri ak saçlı ihtiyarlara döndüren o gün nasıl korunacaksınız?”

Ey çocuk gibi yaşayanlar ! Sorumsuzluk,duygusuzluk ve ruhsuzluk içinde maddesinin enkazı altında kalanlar ! “Yeni doğan bebeleri ak saçlı ihtiyarlara döndüren o gün nasıl korunacaksınız?”

Ey bencil yürekler ! Taşlaşmış gönüller ! Kuran bu vahyi dağlara indirseydik onlar kulak verirdi dediği halde vahye kulak vermeyen ve bigane bir hayat yaşayanlar ! “Yeni doğan bebeleri ak saçlı ihtiyarlara döndüren o gün nasıl korunacaksınız?”

El ayak dil dukak gibi nimetlerle serfiraz kılındıkları halde bunları Allaha savaş acar gibi kullananlar ! “Yeni doğan bebeleri ak saçlı ihtiyarlara döndüren o gün nasıl korunacaksınız?”

Ebubekir Verrak isimli meşhur bir alim oğlunu hıfz için hocaya göndermiş. 7-8 yaşlarında çocuk bu ayeti öğrenince dilinde bu ayet kalmış. Sürekli bu ayeti söylermiş. Annesi ne yapsa yemek yememiş içmemiş. Bir kaç gün içinde yatağa düşmüş. Anne diyor: Ben beşik bebesi bile değilim, ben nasıl dayanırım. Bu ayet dilinde ruhunu teslim etmiş.Ebubekir Verrak oğlunun mezarını ziyaret edince oğlum baban ahirete iman edememiş ve ahirete imanı senden öğrendi diye ağlarmış.

Evet ahirete iman. İman edermiş gibi görünmek farklı, gerçekte iman etmek ise daha farklı.

Bilgin ERDOĞAN
www.kafiye.net