YALANDAN DÜŞLER

Bazen bazı insanların ruh halleri kadar hayal dünyaları da karman çorman bir hal alır. Bunlar çoğu zaman zararsız gözüken ama insanı şizofren hallere sokan, kendilerine göre masumca düşlerdir. Biraz avunmak için duymak istediklerini hayal ederler…

Aslında bir yalandan ibarettir kurulan hayal dünyaları. İç dünyalarında yalanlar avutur, yalanlar mutlu eder kimi zaman onları. Çevrelerindeki gözlerinin içine bakan gerçekler umurlarında olmaz, kafası karışan, ruh hali ve hayal dünyası tarumar olan insanların. Biraz korunmak, biraz ruhunun okşanması ve biraz da avunmak isterler yalanlarla. Belki de biraz şımarmak. Ama bilirler yalanın zehirli bir yılan olduğunu. Ve zehir bir kere girdimi damarlarına, müptelası olacaklarını. Yalan da olsa duymak isterler sevgi sözcüklerini.

Kimseler çalmasa da ansızın kapılarını sevdiği insan çıkagelsin isterler. Yalan üzerine kurulan hayal dünyalarında, düşlerinde dahi yalanlar duymak isterler. Aniden çalan bir telefon ve sevdiği insandan güzel sözler işitmek. Belki de bir buket kır çiçeği. Sevdiği insan yaptıklarını sevmese de ‘güzel olmuş’ desin isterler. Çünkü çevrelerindeki insanlar köhne hayatın telaşına kapılmış ve artık onları göremez hale gelmişlerdir. Kendilerini yalnız hissederler. Sevgiyle bakan gözlerinin feri solar. İsteksiz sıradan selamlaşmalarla dolar yaşamları.

Ertelemek isterler bütün sıradanlıkları. Bir an olsun kaybolmak aşkın mis kokan gülistanında. Hayalleri gerçek de olsa bilirler bir müddet sonra ilişkilerin sıradanlaşacağını. Ki hayat zorluyor insanları monotonluğa. Robotlaşmış insanlar evlerine ekmek götürme kavgasındayken unutuyorlar kuru bir merhabayı bile çoğu zaman.

Uzun zamandır ne bir dosttan nede akrabalarından ‘Seni seviyorum’ sözcüğünü duymayan insanlar bazen bu tür endişeli tavırların ardına saklanabiliyorlar. Yalan da olsa duymak mutlu ediyor oysa onları. Bugüne kadar özel olduklarını belki de kimse hissettirmemiştir onlara.

Hele de sevdiği insan onları görmüyor, içten içe eriyip tükeniyorlarsa yalandan sevgi sözcüklerine razı gelir hale gelebiliyorlar. Her seferinde yalandan düşlerine yenisini ekliyor, bambaşka şeylerle avunulabiliyorlar. Sevdiği insandan duyamadığı sözleri onun dostlarından duymak isteyebiliyorlar. ‘Aslında oda senden hoşlanıyor ama biraz çekingendir belli edemiyor’ bu bile yetecek sıradan dünyalarında onları mutlu etmeye. Zaman zaman bu tarz düşüncelere kapılabiliyorlar. Göz göze bakışmak sevgiliyle sohbet etmek, ondan güzel sözler duymak kim istemez? Karmaşık ruh hallerine sahip kişiler böyle durumlarda hemen yeni bir yalandan düşe kapılıp duymak istediklerini hayal ederler. ‘Sen görmedin ama dün sen işyerinden çıkınca ardından gülümseyerek uzunca bir süre gidişini izledi’ böyle desin isterler birileri.

Yalanlar küçücük dünyalarında koskoca mutluklar getirir onlara. Kandırılma isteği, içlerinde git gide büyürken gerçekler kimin umurunda? Biliyorlardı gerçeklerin canını acıtacaklarını.

Kimin umurunda gözlerinin içine baka baka yok olanı varmış gibi anlatanlar. Hepimiz farkındayız aslında her şeyin; ama tepkisini gösterenler taraftar kaybediyor hepsi bu! Olmayacak şeyleri olacak diye bekleyişimiz sadece birazcık avuntu için.

Biraz kandırılmak… Biraz ruhun okşanması… Yalandan masumca düşler hepsi bu…

YASEMİN ÜNLÜ 17.02.2011
www.kafiye.net