Kur’an talebesi Kur’aniyun degildir !

Kur’anın talebesi olmak ile Kur’aniyun olmak peygambere ümmet olmak ile ona kul olmak kadar farklılık arzeder.Birisi Hristiyanlaşma digeri Yahudileşme eğilimidir.İkisinde de peygamberi hayattan dışlamak vardır. Bu dinin en temel karakteri dengedir. Peygamber ise Allah’ın kulu ve elçisidir. Ne nur-u Muhammedi doktrini ile yücelterek Allah resulunu hayattan dışlamak ne de Yahudilerin Musa’yı yalnız bıraktığı gibi ondan gelen tüm muktesabatı vahiy onay verdiği halde çöpe atmak doğru olmaz.

Birilerinin peygambere kul olunmadan Allaha kul olunmaz ifadelerini İslam akaidi açısından nasıl ki bir sapıklık olarak addediyor ve onların tıpkı Hristiyanlar gibi dalalete sapma tehlikesi içinde olduklarını ifade ediyorsak digerlerinin bir modern hurafe olan 19 culuk ile Kur’andaki Tevbe suresinin son iki ayetini inkar ederek Kur’anın bütünselliğini bozmalarını bir inhiraf olarak değerlendirmek durumundayız.

Kur’anın onay verdikleri başımızın tacı vermedikleri ise hangi kaynakta geçerse geçsin asla kabul edemeyeceğimiz öğretilerdir. Lakin bunların herhangi birine yeşil ışık yakmak doğru olmaz. Siyasi bağlamda nasıl ki Türkçülük yapmak Kürtçülüğü körüklüyorsa sufizm veya vehhabilik Kur’aiıyun damarını körükleyecektir. Birincisinin reçetesi nasıl ki ırkçılık yapmak değil ümmet şemsiyesi altında vahdet ruhuyla bir olmak ise ikincisinin reçetesi dahi denge ruhuyla ifrat ve tefritten uzak durmaktır.

Bilgin Erdogan
www.kafiye.net