Aşktan Öte

Bundan altı yıl önce bu şehre ilk geldiğimde Demir Demirkan’ın Aşktan Öte parçası yeni çıkmıştı. İlk kez Ege üniversitesinin cafeteryasinda arkadaslarla otururken dinlemistim. O da bana dokunmuştu. Bugün yine aynı şehirde, aynı yerlere ayak basarak bu parça çalındı kulağıma ve yine bana dokundu. Ne müthiş bir duygu.

Bu sabah uyandik ki dağlara kar yağmış. Müthiş bir ayaz var. Donduk ve dönüyoruz. Az evvel yola çıktık. Bir yolculukta daha çok şey biriktirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

İkinci el kitaplar aldım. Üzerlerine kimlerin sindiği heyecanını taşıyorum. Birinin üstüne kahve döküldü, evimde onu okurken bugünü anmak, huzunlenmek istiyorum.

İnsanlar tanıdık, tanıştık, yol aldık. Evlerin, sokakların, şehirlerin ve yolların ışıklarını gördük. Kaldırımları seke seke yürüdük. Martılar attığım simidi havada kapıp yedi. Çingene abla koynuma karanfil taktı. Bir ailenin çocukluk anılarını dinledik. Sıcak sofralara ilistik. Günler boyu aynı elbiseyi giydik. İzmir üzülmesin ama İstanbul’a daha baska hayran kaldım. Bu yüzden o şehir deyince aklıma hep aşk ve şiir geldi.

İstanbul’a aşık oldum İzmir beni affet. Senden sonra ona aşık oldum. Ondan sonra yine ona aşık. Bilirsin aşk deyince akan sular duruyor.

Çok eğlendim ama en mutlu anımın içinde dahi bir kuple hüzün hep oldu. Hüznü seviyorum. Büyük şehirler insanı daha garip huzunlendiryormus. Evimi özledim.

Yollar boyunca aklım hep ciceklerimdeydi. Solmuslar mıdır dersin.. Eve girince ilk işim onlara koşmak. Sağ salim varabilirsek tabii.

Bu valizi hep sevdim. Yola çıkarken iki elbiseden başka bir şey koymadim. Gezip gördüğüm bana kalsın başka şey istemem dedim. Ama kitapsız yapamıyorum. Bugün İzmir’de sevgi yolunu gezdik. Karşılıklı bir sürü kitapçilar 
vardı. Bir tane bile kitap alamadım oradan, neden almadığımı sordular. Hepsi yeni nesil satış telaşı olan bana varamayan kitaplar. Gün geçerek içi dolu kitap da bulmak zorlaşıyor sanırım. Bilhassa ikinci el. Şimdi bir şey sorsam beni yine uzersin. Üzme İzmir.

Kulağımda Ezginin Günlüğü var. Eksik bir şey mi var, diyor. Ne naif şarkı. Terliklerimle gelsem sana sonunda aşkı bulmuş gibi..

Pencere kenarındayım. Yanımda Mine oturuyor. Boşluktan sonraki yan koltukta da Ömer. İkisi bir olmuş aynı filmi izliyor. (Turist) Az evvel beni güldürdüler. Sahiden çok güzel filmler var. Buraya geliş ve gidisimiz epey farklı oldu. Bu firma güzel.

Uzun yolları ve gece yolculuğunu nasıl oldu da sevdim anlamıyorum. Küçükken iki saatlik yolda ölür ölür dirilirdim. Pozantı’ya her gidisimiz bizimkiler için işkenceye donusurdu. Vardık mi, şimdi nerdeyiz şimdi nerdeyiz şimdi nerdeyiz, midem bulanıyor, anne poşet, anne poşet, anne poşet, Zehra öte git, Büşra öte git, Nihat sonradan oldu, öte git. Ögg. smile ifade simgesiBaba kenarda dur çişimiz geldi. (Çocukluğuma sarılmış gibi oldum)

Çocukluğum.. Babam ilk çocuğunu oğlan mı istemistir. İlkokul dörde kadar oğlan çocuğu gibiydim. Ama saçlarımı okula gitmezden önce ve sonra babam yapardi. Daha dün gibi tarayip yana ayırdığı hatırlıyorum. Pek havalı olmuştu begenmemistim. Cipsten çıkan tasolari halinin altına saklardım. En çok da sır degirmeninin orayı hatırlıyorum. Annemin kedileri vardı. Daha dün gibi o teneke helva kabinda kedilere ekmek doğrayıp süt verirdi. Yavru kedinin biri ölmüştü. Çağlar’la onu gömüp dua ettik. Yüzüme kahverengi yağlı boya dökülmüştü, bir teneke.. Bu en hatırlamak istemediğim çocukluk anımdı. Babam bir terlik bile fırlatmadı hiç ama annemden iyi dayak yedim.

Şimdi çocukluktan çıkayım. Dalarsam uyanamam smile ifade simgesi Kulağımda Armağan var, diyor ki:

Ah güzel Allah’ım nasıl bir kader yazdın tadı damagimda kaldı. 
Ah güzel Allah’ım içimi ısıtan adam sanki senin aynandi.

Son olarak, Sezen Aksu ve Beşik sana gelsin.

Beşik gibi sallar hayat bizi 
Çeker basar vesikalık resmimizi
Gözlerimiz kimlik belgesi gibi
Kayıt tutar ya buz ya bebek mavisi
Mükemmel teşhisi
Aşk koruyabilir bir tek 
Kaldıysa eğer hala masumiyetimizi 
Biz altında imzası olan aşıklar
Böyle yazdık vasiyetimizi
Beşik gibi sallar hayat bizi
Çeker basar

Hoş kal İzmir.
Hatice Kübra ÖKTEM 
6.2.16 
21.25
www.kafiye.net