Dr. Sait Güngör Elgin
e-posta1: gungor.elgin@hotmail.com
e-posta2: elginorama@gmail.com
Cep:0532-516 09 28
Ev: 0256-646 11 49

Anneler Günü’nün Düşündürdükleri

“Her kadın çocuk doğurabilir, ama her çocuk doğuran kadın anne olamaz.” Bu sözü dizilerde işittim. Özel hayatımda da bunu söyleyen yakınlarım oldu.

Annelik çok ayrı bir özellik. Çocuklarının maddi manevi her halleri ile ilgilenir anneler. Çocuklar da en çok annelerini severler. Bir sıkıntıları olunca annelerine sığınırlar. Bu ilişki mezara kadar böyle devam eder gider. Ama, bu noktada çocuğunun iyiliğini düşünen annenin onu belli bir yaştan sonra kendi ayakları üzerinde duracak, kendi kararlarını verecek şekilde yetiştirmesi, kendine bağımlı hale getirmemesi gerekir. Aksi halde, bu sevgi ve ilgi çocuk için faydadan çok zarar verir, çocuğun kişiliğini bulması, kendi kararlarını kendisinin vermesi güçleşir.

Çocuğun terbiyesi babalardan daha çok annelerin elindedir. Çalışan anneler bile bu sorumluluktan uzaklaşamazlar. Bu bakımdan annelerin çocuğun terbiyesi üzerinde etkili olduğu dikkate alınınca, annelerin eğitimli olmaları da büyük önem taşır.

İnsan terbiyesine çok önem veren dinimiz, kadına ve özellikle anneye çok önem vermiş, cahiliye devrinden gelen kadını ve anneyi küçük gören adetlere son vermiştir. Bilhassa müşrikler, İslamiyeti, kadına verdiği değer bakımından alaya almışlar, kadının eşya gibi alır-satılır bir meta olduğunu söyleyerek; İslamiyetin kadına verdiği değeri küçümsemişlerdir.

Cumhuriyetimiz de kadına ve anneye layık olduğu değeri vermiş, bütün medeni alemde ilk defa seçme ve seçilme hakkını kadınlarımıza tanımıştır. Bununla da yetinmemiş, ana ve çocuk sağlığı devletin güvencesi altına alınmıştır.

Yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımızın ilk terbiyecisi annelerdir. Anneler eğitimli olmalı, dünyanın iyi ve kötü bütün özelliklerini yakından tanımalı; çocuklarının yarın karşılaşacakları tehlikeleri bilmeli, hastalıklardan koruyacak önlemleri bilinçli bir şekilde alabilmelidirler.

Sekiz yıllık eğitim parasız ve zorunludur. Devlet, eğitim masraflarını da üzerine almış, anne ve çocuklarının geleceğini eğitim yoluyla destek vermiştir. Bizler vatandaş olarak devletin bu konuda yaptığı hizmetin bilincinde ve yararına inanmış durumda mıyız? Çoğunlukla evet. Ama gene de çeşitli sebeplerle çocuklarını zorunlu ve parasız bu eğitim olanağından faydalandırmak istemeyen babalar vardır; ama analar yoktur. Eğer öyle olsaydı reklamlarda “Baba beni okula gönder” sloganı olur muydu?

Babalar, yarının annelerini okula gönderin ve yarınlarınızı, torunlarınızı bu nimetten mahrum etmeyin.

Tüm annelerimizin anneler gününü kutlar, saygı ile sevgi ile ellerinden öperim.

Dr. Sait Güngör ELGİN
www.kafiye.net