Farkındalığın Farkına Varmak

Merhaba sevgili okurlar;

Şimdiki zamanı yaşayabilmemiz için şu ana odaklanmamız ve dikkatimizi toplamanız gerekiyor. İşte bu bir farkındalık. Şu an bunu yüksek düzeyde yaşıyorsunuzdur umarım. Tıpkı benim zihnimdeki düşünceleri bu yazıya doğru aktarmak için kelimelere odaklanmam gibi.

Çoğu zaman yapmadığımız ve birçok önemli bilgiyle birlikte görmeyi, yaşamayı kaçırdığımız anlar farkındalığımızı yitirdiğimiz anlardır.

Bazen çevremizde olup bitenleri gözlerimizle değil, beynimizdeki kalıplaşmış düşünce ve duygularımızla izler, önyargılarımızla değerlendiririz. Bu da bizim olaylar karşısındaki davranışlarımızın yanlış olmasına neden olur.

Oysa sadece gözlerimizle görüp o ana düşünce ve duygularımızı odaklarsak değerlendirmelerimiz de doğru ve akılcı olacaktır.

Aklıma hemen gelen bir konuyu paylaşmak istiyorum sizlerle. Hepimizde oluyor eminim. Kitap okurken aynı satırlara döneriz defalarca. Sorsalar tek bir kelime hatırlamayız o cümlelerden.

Çünkü o an aklımızda ya bir kaygı ya bir yargı vardır. Onunla o kadar meşgulüzdür ki, gözümüzle takip ettiğimiz kelimelerin anlamının farkında bile değilizdir.

Bu durumu sınavlarda da çok yaşamışızdır ve yaşarız. Zamanla sınırlı sınavlar en çok kaygı yüzünden başarısız sonuçlara varır. Dönüp dönüp okunan sorular, gözümüzün önünden anlamsız geçen şıklar kâbusumuz olur.

O halde ne yapmalıyız?

Şimdiki anı yaşamak için o an zihnimizi geçmiş üzüntülerimiz ve gelecek kaygılarımızdan uzak tutmalıyız.

Yargısız bir şekilde ana odaklanarak, esiri olduğumuz duygu ve düşüncelerimizden sıyrılıp gözlerimizle görmeliyiz. O zaman bir önceki durumda göremediğimiz birçok detayı net ve rahat görebildiğimizi fark edecek,doğru hareket edeceğiz.

Farkındalık duygu ve düşüncelerden kaçmak, onları bastırmak ya da yok saymak değildir. Onların esiri olmadan yargısız olarak anı yaşadığımızda öfke, endişe ve üzüntü gibi duygularımızdan arınmamız demektir.

Bahar aylarını yaşadığımız bugünlerde etrafımızda fark edeceğimiz ne güzellikler var değil mi?

Çiçekler, yemyeşil ağaçlar ve kuş sesleri.

Büyük ve kalabalık bir şehirde bile yaşıyorsanız kuş seslerinin kesinlikle olduğunu bilin. Eğer ”ben duymuyorum hiç” diyorsanız, ilk dışarı çıktığınızda ana odaklanırsanız, bu seslerin farkına varacaksınız. Doğa solistlerinden, mükemmel şarkılar eşliğinde hayatın içinde koşmak müthiş enerji verecektir emin olun.

Bahar alerjisi nedeniyle sıkıntılar yaşayan biri olarak, bu durumuma rağmen bugünlerde her dışarı çıktığımda bu kaygımdan kendimi sıyırıp o anı yaşıyorum doyasıya.

Dallardan akan kuş sesleri eşliğinde, nefis kokuları içime çekerken kendimi çok iyi hissediyorum. Hele gördüğüm eşsiz renk ve şekildeki çiçeklerin her biri sanat yapıtı gibi duruyor ya karşımda, nasıl hayranlıkla izliyorum onları görmelisiniz.

Sonra ne mi oluyor?

Zihnimdeki bu muhteşem oluşum işlerimde daha akılcı ve yaratıcı olmamı sağlıyor.

”Farkındalığın farkına varmak iyi bir şey” diyorum tam o an. Hem de çok iyi…

Yaşamak bir mucizedir

Farkında olmaksa

Bu mucizeyi yaşamak!..

 

Nazlı Saraç Orak (Naz’ca)
www.kafiye.net