EĞİTİMCİ GÖZÜYLE
Dr. Sait Güngör Elgin
Tel:0274-2165141
Cep:0532-516 09 28
e-mail-1: elginorama@gmail.com
e-mail-2:gungor.elgin@hotmail.com

ATATÜRK VE ÇOCUK SEVGİSİ

“Çocuklar çiçekler gibidir. Onları karşılık beklemeksizin sevmek gerekir. Çiçekleri severken onlardan karşılık bekler miyiz ?” diyordu Büyük Atatürk. Yurt gezilerinde karşılaştığı çocuklarla ilgilenir, onlara sorular sorar, severdi. Köşkte 7-8 çocuğu vardı; çeşitli vesilelerle himayesine aldığı çocuklar. Prof. Dr. Afet İnan, ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen, alfabe kitaplarından tanıdığımız Ülkü, çoban Mustafa ve bunlar gibi daha pek çok çocuk…

Büyük Adamlar çocukları daima sevmişler ve onlarla ilgilenmişlerdir. Çocuklar da onları tanırlar ve severler. Herkesin kendilerinden korktuğu ve yanlarına yaklaşırken titrediği büyük adamların yanına çocuklar çok rahat sokulunca bir şey söyler, kızar diye çocukları sokmak istemezler fakat o büyük insan onlara engel olur, çocuklarla büyük insanlar konuşur gibi konuşurlar. Çocukların sevmediği insanlara dikkat ediniz, onlarda çocuk sevgisinin olmadığını görürsünüz. Çocuklar kendilerini sevenleri bilirler ve onlara yaklaşırlar.

Atatürk’ün 23 Nisanı çocuk bayramı ilan etmesi bu çocuk sevgisinin bir göstergesidir. Ulusal Egemenlik Atatürk Devrimleri’nin ilki ve temelidir. İşte bu en önemli günün anısına kutlanan bu bayramı çocuklara armağan etmekle, yalnız Türk çocuklarına değil, dünya çocuklarına da milliyet farkı gözemeksizin tüm çocuklara gösterdiği sevginin ve şevkatin bir göstergesidir. Onun aramızdan ayrılışından uzunca bir süre sonra TRT’nin öncülüğünde bu dünya çocukları da bayrama katılarak “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesi somutlaştırılmıştır.

O çocukların eğitimine çok önem verirdi. Her gittiği yerde, okullara ziyaret eder, çocuklarla ilgilenir, derslere girer, onlara sorular sorar ve eğitime, bilime önem vermeleri için onlara işarette bulunurdu.

Daha ilk kuruluşunda “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” temel görüşünü ortaya atmış ve bu ilkeyi meclisin duvarına yazdırmıştır. Bu kıymetli mirasın anısının kutlandığı günün çocuklara armağan edilmesinin diğer bir yanı da çocuklara daha küçük yaşlardan itibaren sahip oldukları bu kıymetli hazineyi tanımaları ve onu her türlü tehlikeye karşı korumaları için olsa gerektir.

Tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutlar, gözlerinden sevgi ile öperim.

Dr. Sait Güngör ELGİN
www.kafiye.net