KAPLICALAR DİYARI SİVAS

Güneşin aydınlığı kadar aydınlık bir dünyanız olması dileklerimle.Bugünkü gezimizin konusu Sivas Kaplıcaları.İlk durağımız Kangal Balıklı Kaplıcası.Halkın deyimiyle Yılanlı Çermik.Kangal’a 10 km uzaklıkta ağaçlık bir mevkide bulunmaktadır. Kavak mevkiindeki kaplıcanın başta yılancık ve sedef olmak üzere bir çok cilt hastalığının  ve romatizmal hastalıkların tedavisi için  gerek yurt dışından ve gerekse  yurt içinden hastalar gelmektedir.Suyun sıcaklığı 36 derecedir. Suyun içerisindeki minerallerde tedavi edici niteliktedir.
Sıcak Çermik Kaplıcası ,Sivas –Ankara yolu üzerinde, il merkezine 31 km uzaklıktadır.Suyu kükürtlü ve ortalama sıcaklığı 40 derecenin üzerindedir.Çermiğin suyu,özellikle romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.Ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinin hastaların tedavisi için Fiziksel  Tıp ve Rehabilitasyon Merkezi çermikte hizmet vermektedir.
Soğuk Çermik Kaplıcası serin, temiz havası ilginç topografik yapısı ile dikkat çekmektedir.Soğuk Çermik ,il merkezine 18 km uzaklıkta yer almaktadır.Dertlilerin deva ,hastaların şifa için dua ettiği Ahmed’i Turan Hazretlerininde türbesi burada ziyaretçi akınına uğramaktadır.Efsaneye göre ; Soğuk Çermik yakınlarında çok şiddetli savaşlar olur.Ahmet Turan Gazi yaralanır. Kelle koltugunda atıyla beraber Soğuk- Ilıca denilen bu mevkide kayalıklara atlar. Atının ayak izleri kayalıklara gömülür. Türbesinin ilerisinde ayak izlerine benzeyen çukurlar ı görebilirsiniz.İnanışa göre bu izler Ahmed-i Turan’ın atının ayak izleridir.Ahmed-i Turan Battal Gazi ve Sivas Yukarı Tekke’de türbesi bulunan Abdulvahabi Gazi Hazretlerininde silah arkadaşıdır.
Sıcaklığı 25- 28 dereceler civarında olan kaplıcanın suyu insanın vücut sıcaklığından biraz düşük olduğu için ‘’Soğuk Çermik ‘’denilmektedir.Şifalı suları ;Romatizmal, sinir ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.
MTA’nın yaptığı son araştırmalarda merkeze bağlı Yukarıyıldızlı Köyünde bir süre önce bulunan jeotermal  kaynakta turizme kazandırılmayı bekliyor.Bu kaynağında içerdiği mineraller nedeniyle bir çok hastalığa iyi geleceği , ayrıca içmecelerininde mide ve bağırsak  hastalıklarına iyi geleceği belirtiliyor.
Kaplıcalar Diyarı Sivas’ta turizme kazandırılmayı bekleyen, çeşitli dertlere derman olabilecek; Ortabuçak Çermiği, Alaman Çermiği, Akçaağıl Çermiğini de sayabiliriz.
Sivil Toplum Kuruluşları ve Yetkililerden beklentim Sivas’taki jeotermal Kaynakların kullanılması ile ilgili çeşitli projelerin üretilip, hayata geçirilmesidir.Bu konuda duyarlı olmayı bir vatandaşlık görevi sayıyorum.Saygılarımla.

Canan ÖZDEMİR
www.kafiye.net