Börek Tepsisi

Tarlada çalışan eşine öğlen yemesi için evin hanımı bir tepsi börek pişirir. Evin hanımı oğluna; “Baban tarlada çift sürüyor. Hem yorulmuştur, hem de acıkmıştır. Baban için bir de erik kompostosu hazırladım. Hadi oğlum sen bunları babana götür. Ben burada diğer işlerimi halledeyim.” der.  Börek tepsisini oğluna verir.

Oğlan börek tepsisini almış, aheste aheste tarlanın yolunu tutmuş. Elindeki tepsideki börekten mis gibi kokular gelmiş. Canı da çok börek istemiş. Tarlanın kıyısına varınca babasına seslenmiş, babası duymamış. Ama börek öyle güzel olmuş ve öyle müthiş kokuyormuş ki kafasına da böreği yemeye koymuş. Babasına tekrar seslenmiş;
“ Baba, tarlanın neresinden geleyim?”
Babası kan ter içerisinde, bir de yorgunluğun verdiği ağırlıkla, oğluna bile bakmadan;
“Kıyısından gel oğlum.” demiş.
Oğlan olduğu yerde yere oturmuş. Sessizce çok acele olarak börek tepsisinin kıyılarını yemiş. Sonra babasına tekrar seslenmiş; “Baba tarlanın neresinden geleyim?” demiş.  Babası zaten yorgunluktan bitmek üzereymiş.
Oğluna; “Ortasından gel oğlum ortasından.” demiş.
Oğlan oturduğu yerde böreğin ortalarını da götürmüş. Tepsiyi bitirdikten sonra ayağa kalkmış ve babasına tekrar seslenmiş, “ Baba, tarlanın neresinden geleyim?” demiş.
Bu sefer babası kızmış, oğluna dönerek; “ Oğlum, neresinden istersen orasından gel, buraya gel de nasıl gelirsen gel.” demiş.
Babasının bu çağrısından sonra tarlanın ortasından yürüyerek tarlanın ortasındaki ağacın gölgesine oturmuş olan babasının yanına varmış. Oğlan babasına;
“Baba, annem bu tepsiyle birlikte sana erik kompostosu gönderdi. Buyur, afiyet olsun.” demiş.
Baba, çok yorulmuş olmanın verdiği yorgunlukla gelenler için çok sevinmiş. Oğlundan tepsiyi almış. Kompostoyu almış. Oğluna; “ Allah razı olsun annenden, beni düşünmüş yine. Sen de getirdiğin için sağ olasın. Hele otur da beraber yiyelim.” demiş.

Oğlan ayakta beklemeye devam etmiş. Tepsiyi ve kompostoyu aldıktan sonra büyük bir itina ile tepsiyi açmış. Tepsiyi açınca şaşkınlıktan neredeyse küçük dilini yutacak gibi oldu. Sinirlendi, gülümsedi, hayıflandı. Sonra oğluna dönerek;
“ Evladım, koca börek tepsisine ne oldu? Bu tepsi bom boş!”

Oğlan; “ Baba, hani sen tarlanın kıyısından ve ortasından gel dediğin zamanlar var ya, işte o durumlarda çok güzel olan bu böreği ben bitiriverdim.” demiş.

Sinirlenen baba; “ Seni gidi edepsiz, seni gidi terbiyesiz. Sende hiç utanma yok mu, evdeki tepsiden  yeseydin, daha olmadı burada ortak yeseydik olmaz mıydı?” demiş.

Çok sinirlenen baba eline öğrendeyi almış, bu sırada oğlan başına gelecekleri anladığı için fırlayıp gitmiş. Oğlan giderken babası da oğlanın arkasından öğrendeyi fırlatmış.

Hüseyin DURMUŞ
Emekli Edebiyat Öğretmeni
Şair Yazar
www.kafiye.net