SONBAHAR GRİBİ KAPIDA

Sonbahar aylarının başlamasıyla “influenza” adlı virüsün sebep olduğu bilinen grip hastalığı, pek çoğumuzun korkulu rüyası olmuştur. Bağışıklık sistemini alt üst eden grip, eklemlerde ağrı, yüksek ateş, öksürük ve halsizliği de beraberinde getirmekte, günlük yaşam standardımızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Solunum yoluyla bulaşması nedeniyle huzur evleri, yurtlar, okullar vb. toplu yaşam alanlarında daha kolay yayılmaktadır.
Kısa sürede salgına dönüşebilen grip, tedavi edilmediğinde jra adı verilen eklem romatizmasına neden olduğu ve sonunda bu hastalığın da zamanla tedavi edilmemesi halinde kalp zarar görmekte ve kalp romatizması oluşmaktadır. Bu hastalık sanıldığı gibi çok basit gibi görünse de aslında bütün hastalıkların temel anası gibidir. Bronşit bu hastalıktan sonra… Eklem romatizması bundan sonra… Sinüzit rahatsızlıkları… Evet, hepsinin temel taşı grip hastalığıdır. Bazen grip hastalığı için “doktora gider ilaç alırsan bir haftada, evde yatıp dinlenirsen de yedi günde geçer “derler.
Çok yanlış bir düşüncedir bana göre. Tüm bunlar, henüz gribe yakalanmadan gripten korunmamız gerektiğinin önemini anlatmaktadır. Korunamadığımız durumlarda ise muhakkak bir KBB uzmanına danışmak ve uzmanın önerisiyle tedavi görmek gerekmektedir.
Halk arasında, gripten korunma yolları ve gribe yakalandıktan sonra neler yapılabileceği çokça konuşulmakta, kulaktan dolma bilgilerle bazı yanlış uygulamalara da gidilebilmektedir. Çeşitli otları bilinçsizce tüketme, bir uzmana danışmadan antibiyotiklere yönelme, grip olduğu düşünülen bir çocuğa aspirin verme gibi yanlışlıklar maalesef özellikle bizim ülkemizde çokça rastlanan yanlış davranışlardandır. İyi olmayı hedefleyen hasta, yanlış bilgilerle aksine daha vahim sonuçlarla da karşılaşabilmektedir.
Son yıllarda gripten korunma yollarının en başında grip aşısı gelmektedir. Uzmanlar bu konuda sürekli açıklamalar yapmakta; grip aşısı yaptırmanın, gripten korunmamın en önemli ve en kolay yolu olduğunu vurgulamaktadırlar. Uzmanlar, grip aşısı hakkında da yanlış anlamaların var olduğunu açıklamaktadır. Grip aşısı hakkında; çokça yaygın olan yanlış bilgilerin ne olduğunu uzmanlar şöyle açıklıyor.

Grip basit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Yanlış: Grip ani olarak başlayan yüksek ateşle seyreden, aşırı halsizlik, bitkinlik, kuru öksürük, kas, eklem ve baş ağrısı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Gribe yakalanan kişi en az 3-5 gün yatak istirahatı ile kendini toparlayabilir.
Grip aşısı gribe yol açar. Yanlış: Grip aşıları inaktive veya ölü grip virüslerinden üretilir; gribe kesinlikle yol açamaz ve grip hastalığı oluşturmaz.
Grip aşısı %100 koruma sağlamadığından, aşı olmamak daha iyidir. Yanlış: Yapılan araştırmalar grip aşısının % 89 etkili olduğunu göstermektedir. Ancak aşı olduktan sonra dahi grip hastalığına yakalanan bir hasta, hastalığı aşı olmamış bir hastadan çok daha hafif geçirecektir ve grip nedeniyle hastaneye yatış önlenecektir.
Aşının yan etkileri grip hastalığına yakalanmaktan daha kötüdür. Yanlış: En fazla yaşayacağınız yan etki aşı yapılan yerde hafif kızarıklık yada ağrı, hafif ateş ve halsizliktir. Bu yan etkiler aşının koruma sağladığı grip hastalığının sebep olabileceği ağır komplikasyonlardan çok daha önemsizdir.
Kasım ve Aralık ayları grip aşısı olmak için geç bir tarihtir. Yanlış: Grip aşısı tüm grip sezonu boyunca uygulanabilir. Aşı olmak için en uygun zaman ekim – kasım ayları olsa da, aralıkta hatta ocak ve şubat aylarında aşı olunması da gripten korunma sağlayacaktır.
Bol C vitamini kullanırım ve gripten korunurum. Yanlış: C vitamini herkesin tahmin ettiğinin tersine, gribi önlemez. Hastalıklara karşı vücut direncini hafifçe artırabilir ama gribi kapmamızı ve hasta olmamızı kesinlikle engellemez. Hatta aşırı derecede C vitamini, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ishale sebep olabilir. Bu da hastalığın ağırlaşmasına, iyileşmenin gecikmesine yol açabilir. Gripten korumaya yönelik bir beslenme biçimi yoktur. Korunmak için bilinen en etkili yol grip aşısıdır.
Sadece grip hastalığının belirtileri mevcut iken etrafa grip bulaştırırım.Yanlış: Grip virüsünün bulaşması, hastalık belirtilerinin başlamasından 1-2 gün öncesinde başlar ve hastalık başladıktan 3-7 gün sonrasına kadar devam eder.
Grip hastalığı esnasında antibiyotik kullanımı hastalığın süresini kısaltır ve daha çabuk ayağa kalkmayı sağlar.Yanlış: Grip hastalığına neden olan influenza virüsüne antibiyotikler etkisiz olduğu için hastalık sırasında antibiyotik kullanımı, hastalığın süresini kısaltmaz.
Her yıl grip aşısı olmaya gerek yoktur.Yanlış: Grip virüsleri sürekli değişmektedir. Genellikle her yıl dolaşan virüs tipleri değişmekte ve buna bağlı olarak aşıların içeriği de değişmektedir. Sonuç olarak her yıl aşılanmak gereklidir.(ahmetalpman.com)
Uzmanların da açıklamaları, grip aşısının sağlık açısından önemli olduğu ve aşı sayesinde pek çok ileri derece hastalıkların engellenebileceği yöndedir. Bu bağlamda “yazı görünce soyun, kışı görünce giyin” diyen Atalarımızın sözlerine riayet edip, hastalıktan korunmak için gereken tabii ve tıbbi önlemleri de almak hasta olmamak adına önemli bir adımdır.
Sağlıklı günler dileğiyle…

Evlin USUL
26.09.2007
www.kafiye.net