MERAK İŞTE

Kim, kiminle, nerede, ne yapıyor, hiç umurumda olmaz ve merak da etmem. Aslında çok meraklıyımdır. Aklıma bir şey gelir, onun hakkında ön düşüncelerim olur sonra da hemen ne olduğunu araştırır öğrenirim. Araştırıp öğrenmezsem meraktan ölürüm. Günlerce takılır kalır aklıma. Mesela, şemsiyeyi, topuklu ayakkabıları, iskambil kartlarını ve bunlar gibi pek çok konu çok merak etmiştim. 
“ Şems” kelimesinin “güneş” anlamına geldiğini öğrendiğimde, “şemsiye”nin aslında, “güneşlik” olabileceğini düşünüp araştırmıştım. Ve araştırmamda düşündüğümden farklı bir sonuç çıkmadı. Evet, şemsiye ilk defa, güneşten korunmak için üretilmiş ve zamanla bayanların aksesuarı olmuş. Daha sonraları, yağmurdan korunma amacıyla kullanılmaya başlanmış.Topuklu ayakkabıları da, tarih derslerinde hep bahsi geçen “ayaklarında çarık bile yokken, keçeyi iple bağlayıp ayaklarına çarık gibi giyen Türk Milleti, böyle bir yoksullukla kazandı Kurtuluş Savaşını” cümlesine istinaden düşünmüştüm. Tarihte hiç, topuklu ayakkabılardan bahsedilmediğini fark ettim. Araştırdım ve çok ilginç bir sonuçla karşılaştım. Meğer topuklu ayakkabılar, ilk defa çamurlu yollarda pantolon paçası kirlenmesin diye erkekler için üretilmiş. 
İskambil kâğıtlarını niye mi merak ettim? Hemen söyleyeyim. İskambil kâğıtlarında birden ona kadar sayılar var. Çocukluğumda hatırladığım iskambil kağıtlarında sayılar, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 şeklinde yazıyordu. Şimdiki iskambil kağıtlarının hemen hemen hepsinde A ,2,3,4,5,6,7,8,9,10 yazıyor. Bu 1 sayısı, niçin A olarak değiştirildi? ( “A” As) İşte iskambil kâğıtlarını merak etmemdeki ilk çıkış noktası buydu. Aslında bu konu ile ilgili ilk aklıma gelen bunun bir amaca hizmet edebilecek olmasıydı. Nasıl mı? Dünyada, bildiğiniz gibi bir İslam düşmanlığı söz konusu. Ve İslam demek tek tanrıya inanmak demektir. Müslümanlar (gayri Müslimlerin, simgele, fark yarat, böl yok et, oyunu değilse) tek Allah inancını simgeleştirip gerek şahadet parmaklarıyla, gerek minarelerin bir noktada birleşen koni şeklinde olmasıyla ve daha pek çok şekilde bire işaret etmişlerdir. İşte ben de, acaba bu iskambil kağıtlarında yazan 1 rakamı, Müslüman oyunculara tek Allah inancını hatırlatmasın, bilinç altına teklik, birlik, bir oluşçuluk işlemesin diye mi iptal edilip 1 yerine A yazılıyor artık diye düşündüm. Ve iskambil kağıtlarında değeri en büyük, en üstün olan kağıt 1 (A) dır. (Kupa 1 lisi ne değerlidir değil mi koz kupa-rıfkı-king oyununda). Şimdi bu taraftan düşününce, kupa kartlarının şekil olarak, kalp ve kalkana benzediğini de hesaba katarsak bu Müslüman oyuncular için muhteşem bir bilinç altı görsel efekti oluşturmak olur. Neden mi? 1, rakamı, tekliği gösterdi, en büyük ve en değerli karttır. Bir de kalp ve kalkana benzeyen kupa 1’lisi olunca, durumu şöyle açıklayabilirim. 
“ En büyük, en değerli ve tek olanı sev ve kalbindeki bu sevgiyi koru”. 
İskambil kartlarındaki diğer kartlar hakkındaki ön düşüncelerim ve her birinin ne olduğunu anlatmaya kalksam çok uzar bu sohbet. En iyisi, okumaya üşenmeyenler ve benim gibi meraklılar için, küçük bir alıntıyı kopyala-yapıştır ile ekleyeyim. Eklemeden önce şunu belirteyim:
Bir konu hakkındaki araştırma içinde binlerce bilgiyi öğrendiğinizi fark edersiniz. En basit bir örnekle, şimdi okuyacağınız alıntıdan “sezaryan” kelimesinin manasını bilmeyen biri öğrenmiş olacak. 
MERAK ETMEYEN İNSAN, ÖĞRENEMEZ. ÖĞRENMEYEN İNSAN, BİLEMEZ. BİLMEYEN İNSAN, İNSAN GİBİ YAŞAYAMAZ. Çünkü insanı esaretten sadece BİLMEK kurtarır.

Elvan USUL
02.05.2014
www.kafiye.net