RUJLAR VE KIZLAR

Bir üniversitenin kız yurdunda müdüre hanımın başı derttedir. Kızlar sabah makyajından sonra, kalın bir tabaka ruj sürdükleri dudaklarıyla aynaya okkalı bir öpücük kondurup, öyle çıkmaktadırlar lavabodan. Zavallı hademe kadın, temizlik maddesi yetiştiremez hale gelir, yurdun rujlarla öpücük izi yapılmış aynalarına. Ne kendisinin ne de müdüre hanımın uyarıları sonuç verir. Bir sabah müdüre hanım kızları alt kattaki lavabonun önüne toplar. Hademe kadına bir göz işareti yapmasıyla kadıncağız, elindeki yer fırçasını klozetteki suya batırır çıkarır. Öpücüklü aynaları silmeye başlar. Müdüre hanım ciddi bir eda ile “ Kızlar! Ne olur artık şu öpücük alışkanlığınızdan vazgeçin. Zavallı hademenin sabahtan akşama kadar bu şekilde aynaları silmekten canı çıkıyor” der. O günden itibaren hiçbir ayna, hiçbir şekilde rujlu veya rujsuz öpülmez. Etkin bir problem çözümü, değil mi?

Münir ARIKAN, “Nitelikli İnsan” adlı kitabında etkin problem çözme yöntemlerini yukarıdaki gibi hayattan örnekler göstererek anlatmış, hayat içerisinde her problemin bir çözümü bulunduğunu belirtmiştir. 
Yukarıdaki kısa hikâyede müdüre hanımın izlediği yol düşünerek bulunmuş bir yoldur. Müdüre hanım problemi görmezlikten gelmedi, yapmayın, etmeyin sözleri ile de sonuç alınamayacağını anladı. Ortada çözülmeyi bekleyen bir problem var. Bu problem için çözüm yolu sözlü uyarı değil. O halde yanlış bir davranışın ortaya çıkardığı olumsuzlukları ortadan kaldırmanın yolu, o yanlışı yapanın kendiliğinden çekilmesini sağlamaktır. Müdüre hanım burada kızlara bir tiksinti duymalarını sağlayarak problemin kendiliğinden ortadan kalkmasını başardı. Çok basit bir yoldu bu. Ama etkin ve başarıya ulaştıran bir yol…

Yaşamımız içerisinde hemen hemen her gün çeşitli problemlerle karşı karşıya geliriz. Evde, işte, sokakta, misafirlikte, alış-verişte v.s. Peki bu problemlere nasıl çözümler buluyoruz? Problemin farkında olmak sonra da çözüm yolları aramak ve çözüme odaklanmak. Belki de problemleri göz ardı edip bilinçaltında biriktirmekten çok daha sağlıklı ve kalıcı bir yöntemdir. Müdüre hanımın yöntemi gibi, basit ama etkin bir yol bulmak sadece probleme odaklanıp düşünüp ve uygulamakla mümkün. Hayat, görüldüğü ve söylendiği gibi karışık, dert yuvası ve zor kuralları olan bir süreç değildir.
Bir düşünce bir metot ve bir uygulama kadar basit olan hayatı zorlaştırmayın, kolaylaştırın. Problemlerin sizi alt etmesine izin mi vereceksiniz? Her problemin çözümü sizin elinizde. Bu problemler, ülkesel, siyasi, parasal, ailevi, toplumsal bile olsa…
Problemlerinizin çözüm bulunması dileklerimle. 
Saygılar…

Elvan USUL
30.04.2008
www.kafiye.net