Kategoriler

Arşivler

Hatice Eğilmez KAYA Kategoriler

Tarih 19 Nis 2021 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Kırkikindiler ve İzmir

Kırkikindiler ve İzmir Kırkikindiler Anadolu insanının ad koyma konusundaki en önemli başarılarından biri… Şiirsel, şiirsel olduğu için de onlarca, yüzlerce anlamı işaret eden bir ad… Kırkları seven, insanı kamilden, bilge ve olgun insandan yana tavır sergileyen eskiler ilkyazın ılık yağmurlarına bu adı uygun bulmuşlar. Kırkikindiler bizim oraların yağmurlarıdır ve genellikle ikindi vakti başlasalar da zamanlarını […]

Tarih 24 Ara 2018 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Talkan Emeviler I

İlknur Altıntaş Talkan’a, “İnsanlar büyük yalanları severler… Çünkü… Gerçekler acıtır!” diyerek başlıyor.
Uyutmayan, en derin ve katmanlı uykulardan uyandıran bir kalem o! Peki bunu nasıl başarıyor? İnsanların büyük yalanları sevdiklerini bildiği halde, çoğu kez canlarını acıtarak devasa gerçeklerle karşı karşıya getirerek onları. Nasıl ki parça bütünden haber veriyorsa geçmiş de geleceğin aynasıdır. Bu nedenle yüzünü tarihe çevirenler bugüne dönerlerken asla

Tarih 27 Ara 2016 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Ben Yürürüm Yana Yana

İnsan neslinin dünya üzerinde gerçekleştirdiği en asil fakat aynı zamanda en mütevazı eylemlerden birisidir yürümek. Her yönüyle yazılmaya layık bir konu bu yüzden… Uzun zamandır yürümeye dair bir yazı kaleme almam gerek, diye düşünüyordum. İşte bugün yazmaya durdum.

Tarih 5 Haz 2016 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Kayıp Şiir İlanı

Kim söylemişti bu dizeyi? Başka ne söylemişti şiirinde? En ufak bilgim yoktu. Düpedüz bir şiiri kaybetmiştim. Fakat hükümsüz değildi. Eğer hükümsüz olsaydı o tek dizeyi de unuturdum. Peşine düşmezdim yıllar yılı. Edebiyatla ve şiirle ilgilenen herkese sormazdım. “Bu dizeyi hiç duydunuz mu?” diye.

Tarih 20 May 2016 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Uyku Hikâyelerinin Çocuk Uykusu Üzerine Etkileri

Uyku; bilincin dış uyaranlara karşı kısmen de olsa kaybolduğu, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumu olarak tanımlanabilir. Bu tanımda dikkat edilmesi gereken unsurlar bilincin zayıflaması ve dış uyaranlara karşı tepkisiz hale gelmesidir. Ortaya çıkan tepkisizlik durumu bedenin ve ruhun dinlenmesi yönünde oldukça faydalıdır.

Tarih 20 Nis 2016 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Dünya Gurbetinden Ne Güzel Geçtin

Kimimize gerçek gibi görünse de, dünya hayalden bir bahçe… Çoğumuz onu sıla bilsek de gurbetin ta kendisi… Kavgayla, hırsla, vahşetle, şiddetle geçenlerimiz var bu gurbetten. Sövenlerimiz, sayanlarımız; hiçbir zaman nefsi de, gözü de, gönlü de doymayanlarımız var. Fakat Sen, ey nebiler nebisi dünya gurbetinden ne güzel geçtin. Ezmeden ve üzmeden… Daima severek ve daima sevilerek…

Tarih 27 Mar 2016 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Bir Zaferi Anlayabilmek: Çanakkale Şehitlerine

Bir zaferi anlayabilmek için takip etmemiz gereken en önemli yollardan birisi de şairlere kulak vermektir kuşkusuz. Onlar güçlü sezgileriyle, derin algı boyutları ile; sadece eşyanın değil, zamanın, mekânın ve yaşadığımız olayların da özüne inme yeteneğine sahiptir.

Tarih 8 Mar 2016 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Siz Hiç Ebabil Gördünüz mü?

“Ebabilim!” diyor bir adam eşine. “Ebabilim, sen söyle ben dinleyeyim.” Adam elli küsur yaşında, kadın da… Bir ömrü birlikte yaşamışlar. Acısıyla, tatlısıyla… Sinirlendiğinde bağırıyor adam, dağlardan bütün dişleri kanlı kurtları çağırıyor sesi… Kurtlar ‘ebabil’i yerlerse ardından ağlar mı, incittiği kalp için? Kurtlara lanet eder mi? Dişlerini söker mi onların, sırf intikam olsun diye?

Tarih 2 Mar 2016 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Sağ da Bizim Sol da Bizim

“Bizim Yunus mu?” diye sormuştu eşiğinde yatan için Taptuk Emre. “Bizim Yunus mu?” Ötekileştirmek, kin tutmak, buğuz etmek ne kadar da kolaydır oysa. Sevmemek, nefret etmek ne kadar da yakındır vahşi yanımıza. Ben demeyi, sen demeyi, bir olmamayı, bir kalmamayı tercih ettiğimiz için debelenir durur iç benliklerimiz kendi kesif yatağında.

Tarih 6 Kas 2015 Kategori: Hatice Eğilmez KAYA

Dost Yüreği Lâl imiş Meğer: Lal imiş Yürek

Canımızın dünya üzerindeki varlığının birer kanıtıdır yürek atışlarımız. Bakmayın siz onun tik taklarına; dilimiz söylemese, gözlerimiz ele vermese onda olup bitenleri, kimselere bir şey diyeceği yok. Ve yangını suskusunda saklı. Nurşen Kaygısız “Lal imiş yürek” derken ne de haklı bu yüzden.